Poslanci SPD projevili starost o transparentnost neziskovek, výsledek je žalostný

14. 11. 2019 14:05:41
Poslanci Radek Koten, Tomio Okamura, Radim Fiala a další členové poslaneckého klubu SPD předložili návrh na změnu Občanského zákoníku, která má prý posílit transparentnost neziskových organizací.

Konkrétně si chtějí posvítit na ty neziskovky, které získávají prostředky ze zahraničí. Způsob, jakým se tématu zhostili, je však poněkud nešťastný. Rozhodně nesvědčí o dobré znalosti problematiky ze strany navrhovatelů.

Změna se má týkat pododdílu 2 upravujícího spolky, konkrétně § 217, který se zabývá hlavními a vedlejšími činnostmi spolku. Za stávající dva odstavce chtějí předkladatelé připojit další, v němž se říká, že neziskovky budou moci přijímat peníze ze zahraničí jen formou bezhotovostních převodů. Půjde-li o částky přesahující 5 000 EUR, budou navíc povinny je uvádět na zvláštním transparentním účtu. Veřejnost tak bude mít možnost se seznámit s tím, odkud peníze pocházejí. Aby však nedošlo omezování spolkové činnosti, nemá se toto ustanovení vztahovat na členské příspěvky členů spolků.

Zahraniční zdroje jsou spíše okrajové

Pro kontext si řekněme, že prostředky od zahraničních dárců a institucí nejsou pro české neziskovky nijak významným zdrojem. V 90. letech pomáhaly zahraniční peníze při vytváření a počátečním rozvoji neziskového sektoru, ale ty časy jsou dávno pryč. V dnešní době si neziskovky na peníze od zahraničních dárců sáhnou většinou jen tehdy, když se podílí na nějakých mezinárodních projektech.

Nebezpečí neziskovek

Smysl návrhu je tedy třeba hledat jinde. Přiznejme, že docela pěkně koresponduje s rétorikou představitelů SPD. Podle nich je naše zemička permanentně ohrožena činností jakýchsi politických neziskovek, které jsou prodlouženou rukou zlovolných amerických miliardářů a jiných temných sil. Vnucuje se nicméně otázka, jak mají voliči brát snahu SPD o boj proti tomuto neřádstvu brát vážně, když výsledek snažení celého poslaneckého klubu vypadá takto žalostně.

Vymezení nedává smysl

Předně není jasné, jak předkladatelé přišli na vymezení organizací, kterých se nová povinnost má týkat. V podstatě jde jen o spolky a obecně prospěšné společnosti. Neziskovými organizacemi v užším smyslu jsou ale též nadace, nadační fondy, ústavy a církevní organizace. Máme to brát tak, že u nich riziko netransparentního financování z nějakého tajemného důvodu nehrozí, nebo v SPD prostě jen nevědí, že takové neziskovky také existují? Nebo se snad někdo podíval, jaké právní formy mají organizace, které jsou panu předsedovi Okamurovi zvlášť nesympatické a ty pak v textu uvedl? Těžko říct, nic bližšího se k tomu nedočteme ani v důvodové zprávě.

Umístění také nedává smysl

Podivné je také zařazení nového ustanovení do části, která popisuje činnosti spolků. Pokud už něco takového má být v Občanském zákoníku, logicky to patří k paragrafům, které upravují záležitosti související s transparentností jednotlivých typů neziskových organizací, tedy například výroční zprávy, účetní závěrky nebo zásady nakládání s majetkem. Občanský zákoník je už nyní dost dlouhý a složitý předpis, volná tvořivost zákonodárců, kteří v tématu očividně nejsou doma, je to poslední, co potřebujeme.

Humor nechtěného

Nakonec to nejlepší. Sami předkladatelé v důvodové zprávě uznávají, že jejich návrh je vlastně zbytečný. Za nesplnění povinnosti nebude hrozit žádná sankce, tedy krom toho, že prý neziskovka, která příjmy uvedeným způsobem nezveřejní, přijde o svoji důvěryhodnost. Je úsměvné, že něco takového napíší lidé, kteří si při očerňování neziskových organizací sami vůbec nelámou hlavu s nějakými otravnými fakty. Neziskovky dnes už standardně publikují výroční zprávy s popisem hospodaření, dotační pravidla stále bobtnají až za hranici srozumitelnosti a řetězení kontrol nabývá absurdních rozměrů. Přesto zástupci SPD stále předhazují veřejnosti ponuré příběhy o upířích neziskovkách, které vysávají veřejné rozpočty, aniž by je mohl někdo kontrolovat.

Až to budete myslet vážně

Vážené paní poslankyně a vážení páni poslanci. Neziskové organizace si dobře uvědomují, že důvěra veřejnosti je pro ně klíčová. Proto hledají stále nové způsoby, jak s lidmi efektivně komunikovat a předávat jim srozumitelné a transparentní informace o své činnosti. Až se rozhodnete jim v tomto úsilí skutečně pomoci, obraťte se na nás, rádi s vámi budeme hledat vhodné nástroje a cesty.

Odkaz na text návrhu včetně důvodové zprávy:
https://apps.odok.cz/veklep-detail?pid=KORNBHT9ZTKP

Autor: Aleš Mrázek | čtvrtek 14.11.2019 14:05 | karma článku: 19.51 | přečteno: 953x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Politika

Jiří Žamboch

Prokazatelně lživý titulek o spotřebitelské náladě:

Titulek Seznam Zprávy: "Blbá nálada ustupuje, Češi se cítí ekonomicky nejlépe za tři a půl roku" znamená, že autor neumí napočítat do tří (let). Důkazem jeho lživosti jsou přitom informace přímo z článku.

29.3.2024 v 9:14 | Karma článku: 21.00 | Přečteno: 268 | Diskuse

Michal Sabó

Nechte nám Mrazíka! Proč Češi stále milují Rusko a staré časy?

Česká veřejnost je rozdělena na dvě poloviny. Jedna podporuje Ukrajinu, druhá si stojí za Ruskem. Co vede lidi k hájení tyranie?

29.3.2024 v 6:45 | Karma článku: 19.33 | Přečteno: 645 | Diskuse

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 15.16 | Přečteno: 402 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 14.99 | Přečteno: 252 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 29.95 | Přečteno: 671 | Diskuse
Počet článků 9 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1134

Tajemník a analytik Asociace veřejně prospěšných organizací ČR (AVPO ČR), příležitostný lektor a publicista.

Posledních deset let se věnuji práci v neziskovém sektoru. Dobře vím, že bez neziskovek bychom se dnes už jen těžko obešli. Proto je důležité hájit jejich dobrou pověst.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...